Runo ja rock – Turun runoherrat tien päällä

Kulttuuritalo Villissä tarjoillaan sopivasti sekaisin lavarunoutta ja rokkia. Lauantaina 9.12. klo 18 lavalla nähdään turkulainen pitkän linjan runoilija Mika Kivelä. Lisäksi lavalle astuu legendaarinen ug-punkyhtye Vihan Muna, jolla on myös vahvoja kosketuksia turkulaiseen runoskeneen, niin vanhempaan kuin uudempaankin. Runo ja rock -ilta muodostuu kummankin artistin omasta esityksestä, kesto reilu tunti.

Vapaa pääsy, tervetuloa! Vierailun mahdollistaa Varsinais-Suomen Liitto / VARKU-hanke,  yhteistyössä Salon kulttuuripalvelut ja Pro Rantakivet.

Mika Kivelä

Lavalla nähdään turkulainen runoilija Mika Kivelä. Kivelä on julkaissut useita runoteoksia ja kolme romaania. Hän on myös esiintynyt lukuisissa kirjallisuus- ja runoustapahtumissa. Runoilija Kalevi Seilonen valitsi Kivelän runon Hiukset sekaisin julkaistavaksi Nuori Voima-lehden numerossa 2/1991. Runo ilmestyi myös Kivelän esikoiskokoelmassa Revittyjä sivuja vuonna 1996. Vuonna 2006 Kivelä julkaisi 1996–2006 valittujen runojen kokoelman Nyrkit puhuvat ja esiintyi Yle TV1n Runoraati-ohjelmassa. Mika Kivelä hyväksyttiin Suomen Kirjailijaliiton jäseneksi vuonna 2004.

Hänen runojaan on myös käännetty italiaksi suomalaista nykyrunoutta esittelevässä antologiassa Il limite della neve. La nuova poesia finlandese, kääntäjä Antonio Parente (Mimesis Edizioni, 2011). Vuonna 2015 ilmestyneen Kivelän runokokoelman Räkäkännirakkautta (MKK 2015) esipuheen on kirjoittanut Tapani Kinnunen. Räkäkännirakkautta voitti Image-lehden ja Books On Demand Finlandin järjestämän Indie Book Awards 2015 -kilpailun.

Vuonna 2016 ilmestyi Kivelän esikoisromaani Elukkavaunu. Vuonna 2022 ilmestyi romaani Marilynin kiehkura ja hetkellä Mika Kivelä kirjoittaa neljättä romaaniaan, joka ilmestyy vuonna 2024.

Vihan Muna

Vihan Muna on turkulainen vuonna 78 perustettu ug-punkyhtye, jolla on myös vahvoja kosketuksia turkulaiseen runoskeneen, niin vanhempaan kuin uudempaankin.

Yhtye kokoontui uudelleen vuonna 2018 40-vuotisjuhliensa kunniaksi ja on sen jälkeen keikkaillut säännöllisesti ja julkaissut kasetin, 3 ep:tä, läjän sinkkuja ja videoita sekä kolme pitkäsoittoa, joista viimeisin on syyskuussa ilmestynyt Nostalgia on kuollut.

Yhtyeen menneisyydestä löytyy turkurockin historiaa laajalla kattauksella: TV:n Orjat, Liikkuvat Lapset, 500 Kg Lihaa, Trouble Bound Gospel, Nylon 66’ers, Shitheels, Uhrijuhla, Sternosnake…

Kokoonpano on tätä nykyä: Olli Kauniskangas (laulua, kitara ja basso), Hoss Siivonen (kitara ja basso) sekä Pekka Eskelinen (rummut).